Съдържание. „Светото семейство“

Светото семейство,
или критика на критическата критика

ГЛАВА ДЕВЕТА

Критическият страшен съд


Критическата критика два пъти спаси чрез Рудолф света от гибел, но само за да провъзгласи сега сама гибелта на света.

И аз чух и видях как се възнесе над Цюрих един могъщ ангел на име Хирцел и летеше в небето. И държеше той в ръцете си разтворена книжка, като че ли книжка V от „Allgemeine Literatur-Zeitung“. И постави той десния си крак върху масата, а левия си крак — върху Шарлотенбург. И закрещя силно, сякаш зарева лъв, и думите му се издигнаха като гълъб — цирп! цирп! — в сферата на патоса и към гръмоподобните аспекти на критическия страшен съд.

„Когато най-сетне всичко се съюзи против критиката и — истина, истина ви казвам, това време вече не е далеч*57 — когато целият рушащ се свят — на него бе писано да се бори със светиите — се групира около нея за последен щурм, тогава смелостта на критиката и нейното значение ще получат най-голямо признание. Изходът на борбата не трябва да ни тревожи. Всичко ще свърши с това, че ние ще си видим сметките с отделните групи — и ще ги отделим едни от други, както пастирът отделя овците от козите, и ще поставим овците от дясната страна, а козите от лявата — и ще издадем всеобщо свидетелство за бедност на неприятелските рицари — това са духове на дяволи, те обикалят всички страни на света и ги събират на борба за великия ден на господа, всемогъщия твореци ще се чудят ония, които живеят на земята.“[89]

И когато ангелът възвестяваше това, гърмяха гласовете на седем гръмотевици:

„Dies irae, dies illa Solvet saeclum in favilla.
Index ergo cum sedebit,
Quidquid latet, adparebit,
Nil inultum remaraebit,
Quid sum, miser, tunc dicturus?" etc.*58

Вие ще чуете шум от битки и викове на войски. Всичко това трябва най-напред да стане. Защото ще въстанат лъжехристосовци и лъжепророци — господа Бюше и Ру от Париж, господа Фридрих Ромер и Теодор Ромер от Цюрих — и ще кажат: това е Христос! Но тогава ще се яви знамението на братята Бауер в критиката и ще се изпълни словото на писанието за творението на бауеровци [Bauernwerk*59]:

„Кога воловете вървят по два,
Тогаз и оранта е по-добра.“[90]

ИСТОРИЧЕСКИ ПОСЛЕСЛОВ

Както научихме, загина не светът, а критическият „Literatur- Zeitung“.


БЕЛЕЖКИ

*57 В този пасаж наклонено са дадени иронични прибавки на Маркс. Ред.

*58 — „Денят на гнева — този ден ще превърне света в пепел. Когато съдникът започне да съди, ще излезе наяве всичко скрито и нищо не ще остане без възмездие. Какво ще кажа тогава аз, нещастният?“ и т. н. (из католическия химн за страшния съд). Ред.

*59 — Игра на думи: „Ваиегтшегк“ означава тук „творение на бауеровци“, а също така „селска работа“, „груба, недодялана работа“. Ред.

[89] Маркс цитира, с иронични добавки, кореспонденцията на Хирцел от Цюрих, поместена в V брой на „Allgemeine Literatur-Zeitung“ (април 1844).

[90] Из френска трапезна песничка.