Marxistický internetový archiv - Česká sekce

Karel Marx



Prohlášení redakci „Allgemeine Zeitung“



Vogt, který zná své pappenheimské, manévroval velmi mazaně, když zdroj denunciace proti sobě přemístil z takzvaného demokratického tábora do tábora socialistického. Ale co se mne týče, nemám vůbec zájem, abych napomáhat tomuto quid pro quo[a], a proto nemohu nechat bez odpovědi Blindovo prohlášení v čís. 313 "Allgemeine Zeitung".

1. Dne 9. května mi Blind na Urquhartově shromáždění sdělil všechna obvinění vznesená proti Vogtovi v letáku "Výstraha". Tytéž podrobnosti vyprávěl jiným lidem, např. Freiligrathovi. Protože jeho ústní sdělení a tištěný leták byly obsahem i formulacemi naprosto totožné, byl samozřejmě de prime abord[b] pokládán za autora letáku.

2. V londýnské "Free Press" z 27. května vyšel anonymní Blindův článek nadepsaný "Velkokníže Konstantin - budoucí král uherský", který v podstatě předjímá leták "Výstraha". Blind v tomto článku prohlašuje, že prý ví o liberálech v Německu a o demokratech v Londýně, kterým byly nabízeny "large bribes"[c] za bonapartistickou propagandu. V době, kdy se chystal Vogtův proces, navštívil mne pan dr. Collet, odpovědný redaktor "Free Press", kterému prý Blind uložil, aby mne požádal, abych nikde nepoužil toho, že znám autora onoho článku. Odpověděl jsem panu Colletovi, který to pokládal za úplně správné, že se k ničcmu nezavazuji a že mé mlčení bude záviset na tom, jak se zachová Blind.

3. Prohlášení Fidelia Hollingera je prostě směšné. Fidelio Hollinger ví, že formálně porušil anglický zákon, když vydal leták bez udání místa vytištění. Vystavuje si tedy nanejvýš vlastnoručně vysvědčení, že nespáchal peccadillo[d]. Náhodou byl text v listu "Volk" přetištěn ze sazby letáku, která ještě stála v Hollingerově tiskárně. A tak i bez svědecké výpovědi, prostým srovnáním letáku s jeho otiskem ve "Volku", by se dal u soudu podat důkaz, že leták "pochází z tiskárny F. Hollingera". Kdyby byl proces přeložen z Augsburgu do Londýna, vyřešila by se celá záhada Blind-Vogt beze zbytku.

15. listopadu 1859, 9, Grafton Terrace, Maitland Park, Haverstock Hill, Londýn.

Karel Marx



Otištěno v příloze listu "Allgemeine Zeitung",
čís. 235 z 21. listopadu 1859
  Podle textu novin
Přeloženo z němčiny



__________________________________

Poznámky:
(Písmeny jsou značeny poznámky uvedené na jednotlivých stránkách knižního vydání.)

a — směšování pojmů. (Pozn. red.)

b — od samého počátku. (Pozn. red.)

c — "velké úplatky". (Pozn. red.)

d — malý hřích. (Pozn. red.)