Bedřich Engels



Americká občanská válka a obrněné a beranové lodě


Asi před třemi a půl měsíci, dne 8. března 1862, uzavřela námořní bitva v Hampton-Roads mezi "Merrimacem" a fregatami "Cumberland" a "Congress" dlouhou epochu dřevěných válečných lodí. Dne 9. března 1862 otevřela námořní bitva, svedená v týchž vodách mezi "Merrimacem" a "Monitorem", epochu válek obrněných lodí.[315]

Od té doby schválil Kongres ve Washingtonu značné částky na stavbu různých obrněných lodí a na dokončení velké železné plovoucí baterie pana Stevense (v Hobokenu nedaleko New Yorku). Pan Ericsson se kromě toho zabývá dokončením šesti lodí stavěných podle stejného plánu jako "Monitor", ale větších a opatřených dvěma otočnými věžemi, z nichž každá je vyzbrojena dvěma velkými děly. "Galena", druhý železný obrněnec, postavený nikoli panem Ericssonem a podle jiného plánu než "Monitor", byl dokončen a připojen k "Monitoru", zpočátku proto, aby chránil "Merrimac", později, aby očistil břehy řeky James od vzbouřeneckých pevnůstek; až na úsek sedmi či osmi mil od Richmondu byl tento úkol splněn. Třetí obrněnec na řece James je "Bengaluchc", pokřtěný podle svého vynálezce a původního vlastníka nejprve "Stevens".

Čtvrtý obrněnec, "New Ironsides", se staví ve Philadelphii a má být schopen plavby v několika málo týdnech. "Vanderbilt" a ještě jeden velký parník byly přeměněny na beranové lodě; řada jiných dřevěných válečných lodí, jako "Roanoke", čekají, až budou vzkříšeny jako obrněnci. Vláda Unie dala kromě toho na řece Ohio vystavět 4 až 5 dělových člunů pobitých železem, které už prokázaly dobré služby u Fort Henry, Fort Donelsonu a Pittsburgh Landingu. Konečně pak plukovník Ellet sestrojil se svými přáteli různé berany v Cincinnati a na jiných místech na Ohiu tím, že otupil a pokryl železem přídě starých parníků. Nevyzbrojil je děly, nýbrž odstřelovaěi, na něž je Západ tak bohatý. Berany, jejich mužstvo a své vlastní služby nabídl pak vládě Unie. Později se vrátíme k prvnímu bojovému činu těchto improvizovaných beranů.

Na druhé straně nezůstali ani konfederovaní nečinní. Zahájili stavbu nových železných lodí a přestavbu starých lodí v Norfolku. Než však stačili práci dokončit, padl Norfolk do rukou vojsk Unie a všechny tyto lodě byly zničeny. Konfederovaní postavili dále tři mohutné železné berany v New Orleansu; čtvrtý, obrovitý a skvěle vyzbrojený obrněnec, byl už téměř dokončen, když New Orleans padl. Podle úsudku námořních důstojníků Unie by tato loď, kdyby byla bývala už bojeschopná, nanejvýš ohrozila celé námořnictvo Unie, neboť vláda ve Washingtonu nemohla proti této nestvůře postavit žádného rovnocenného soupeře. Náklady na tuto loď činily dva milióny dolarů. Jak známo, vzbouřenci ji sami zničili.

V Memphisu postavili konfederovaní neméně než osm beranů, z nichž každý nesl čtyři až šest děl velké ráže. V Memphisu pak došlo 6. června i k první "bitvě beranů" na Mississippi. Ačkoli měla flotila Unie, plující dolů po Mississippi, pět obrněných dělových člunů, rozhodly nicméně boj v podstatě dva berany plukovníka Elleta — "Queen" a "Monarch". Z osmi nepřátelských beranů byly čtyři zničeny, tři zajaty a jeden unikl. Když dělové čluny flotily Unie zahájily na vzbouřenecké lodě živou dělostřeleckou palbu a na chvíli je zdržely, vnikly "Queen" a "Monarch" mezi nepřátelskou eskadru. Palba dělových člunů téměř úplně umlkla, protože se Elletovy berany smíchaly s nepřátelskými v takové klubko, že dělostřelci nemohli rozeznat vlastní lodě od nepřítele.

Jak jsme už poznamenali výše, neměly Elletovy berany žádná děla, zato však množství odstřelovačů. Parní stroje a kotle byly kryty jen dřevem. Celé vybavení těchto beranů tvořily mocné parní stroje a ostře zašpičatělá příď z dubového dřeva pokrytá železem. Tisíce mužů, žen a dětí proudilo z Memphisu na příkré mississippské břehy, aby odtud, na mnoha místech sotva půl anglické míle od bojiště, se zatajeným dechem sledovalo "bitvu beranů". Netrvala snad ani přes hodinu. Zatímco vzbouřenci ztratili 7 lodí a 100 mužů, z nichž asi 40 utonulo, byla jen jediná loď Unie vážně poškozena, jen jeden muž byl zraněn a nikdo nebyl zabit.

Kromě jednoho železného berana, který unikl z námořní bitvy u Memphisu, mají teď konfederovaní snad ještě několik beranů a železných obrněnců u Mobilu. Až na tyto lodě a několik málo dělových člunů u Vicksburgu, které ohrožuje současně Farragut, plující proti proudu, a Davis, sjíždějící po proudu, se jejich loďstvo už odebralo na věčnost.




Napsal B. Engels koncern června 1862
Otištěno v "Die Presse",
čís. 181 z 3. července 1862
  Podle textu novin
Přeloženo z němčiny



__________________________________

Poznámky:
(Čísla označují poznámky uváděné v souhrnu na konci knižního vydání.)

315 8. března 1862 byla v zátoce Hampton-Roads svedena bitva mezi první obrněnou lodí jižních států "Merrimac" a flotilou severních států, kterou tvořily dřevěné lodě. V průběhu bitvy byly zničeny fregaty severních států "Cumberland" a "Congress" a ostatní těžce poškozeny. Ráno 9. března dorazila obrněná loď severních států "Monitor" a po čtyřhodinovém boji zahnala "Merrimac" na útěk. Dělová výzbroj "Monitoru" byla — na rozdíl od "Merrimaku" — umístěna v pancéřové otáčivé věži ve střední části lodi, která byla vybudována podle projektu inženýra Ericssona.