Marxistický internetový archiv - Česká sekce

Karel Marx



{194} Redaktorovi listu "Corsaire"[193]


Vážený pane,

v listu "Figaro"[43] z 11. září je přetištěn rozhovor, který jsem prý měl s dopisovatelem listu "Soir"[194]. Figarovský tisk si může dovolit jakékoli pomluvy a nikdo se nebude namáhat, aby je vyvracel; když však prodejná obrazotvornost nějakého dopisovatele dospěje tak daleko, že mi vkládá do úst těžká obvinění proti mým přátelům z bývalé generální rady, nemohu neprohlásit, že se úplně rozešel s pravdou, odvažuje-li se tvrdit, že se mnou vyměnil byť jen jediné slovo.

Využívám této příležitosti, abych našim přátelům i nepřátelům sdělil, že mě nikdy nenapadlo odejít z Internacionály a že generální rada byla přemístěna do New Yorku na můj návrh a na návrh několika dalších členů staré generální rady.

Zpráva, že Bakunin a jeho přisluhovač Guillaume byli vyloučeni jako vůdcové takzvané federalistické strany, je lživá. Vyloučení Bakunina a Guillauma bylo motivováno tím, že se uvnitř našeho Sdružení vytvořila tajná společnost, Aliance socialistické demokracie, která chtěla vést Internacionálu k cílům odporujícím jejím zásadám.

Rezoluce londýnské konference o politické činnosti dělnické třídy byla schválena velkou většinou kongresu a bylo odhlasováno, aby byla pojata do všeobecných stanov.

{194} Dělnická veřejnost v Haagu a Amsterodamu uvítala kongres s vřelými sympatiemi.

Takovou cenu mají tedy zprávy reakčního tisku.

Uctivě Vás zdravím

Karel Marx

Haag 12. září 1872




Otištěno v "Le Corsaire"
z 15. září 1872
a v "La Emancipación", čís. 66 z 21. září 1872
  Podle textu v "Le Corsaire"
Přeloženo z francouzštiny



__________________________________

Poznámky:
(Čísla označují poznámky uváděné v souhrnu na konci knižního vydání. Čísla ve svorkách v textu -"{číslo}"- jsou čísla stránek v tištěné verzi Spisu).

193 "Le Corsaire" ["Korzár"] - francouzský buržoazně republikánský deník, vycházel od roku 1871 v Paříži.

194 "Le Soir" ["Večer"] - francouzský buržoazní deník republikánského zaměření; vycházel od roku 1867 v Paříži.