Marxistický internetový archiv - Česká sekce

Karel Marx



{212} Redakci listu "Volksstaat"


V úvodníku v čís. 84 listu "Volksstaat" - "O haagském kongresu. III" - je jeden věcný omyl, který se týká mne a který považuji za nutné opravit jen proto, že se vloudil do "Volksstaatu". Kdybych si myslel, že stojí za to opravovat lži, pomluvy, podlosti a dokonce ještě i bezděčné "omyly" tisku, který je mi nepřátelský, nezbyla by mi ani chvilka na opravdovou práci!

V citovaném článku se říká:

"Lafargue byl tak málo Marxovým ,adjutantem', že když šlo o vyloučení Schwitzguébela, Guillaumova společníka, zdržel se hlasováni, ačkoli návrh na vyloučení[204] podal Marx."

Zmíněný návrh předložil vyšetřovací výbor jmenovaný kongresem, a ne já. Pokud jde o mne, navrhl jsem na kongresu, aby byla vyloučena Aliance a jmenován k tomu vyšetřovací výbor. Před tímto výborem jsem spolu s jinými vystupoval jako usvědčující svědek. Předvolán jsem byl teprve ke konci vyšetřování, v poslední chvíli, a to během jednoho kongresového zasedání. Předtím mne jeden z členů výboru požádal o soukromou schůzku k objasnění čistě věcných otázek. Odmítl jsem, abych se vyhnul byť jen zdání, že výbor osobně ovlivňuji.

Při výslechu před výborem jsem se ani slovem nezmínil ani o Schwitzguébelovi, ani o jeho vůdci Guillaumovi. Zmínil jsem se jen o jednom aliančníkovi[a], který byl na kongresu, a vyslovil jsem přesvědčení, {213} že není členem "tajné" Aliance nebo že z ní rozhodně už dávno odešel.

Na posledním zasedání kongresu jsem hlasoval pro vyloučení Schwitzguébela, poněvadž důkazy o jeho členství v "tajné" Alianci byly naprosto stejné jako u Guillauma. Za těchto okolností nemohla na mne Schwitzguébelova dojemná řeč kajícníka zapůsobit. Mimochodem řečeno, pan Guillaume záměrně lže - což je ostatně povinností každého člena "tajné" společnosti - když v "Bulletin jurassien" ujišťuje, že Schwitzguébel prohlásil, že je s ním solidární. Právě naopak. Guillaume s náramným patosem prohlásil, že Schwitzguébel stojí a padá s ním, ale Schwitzguébel zůstal k tomuto výkřiku in extremis[b] hluchý! Ve své kajícné řeči se o Guillaumovi ani slůvkem nezmínil, a právě touto kajícnou řečí si naklonil většinu. Jako člen komise pro zveřejnění kongresových jednání jsem si samozřejmě dobře prohlédl oficiální kongresový protokol.

Pokud jde o Lafargua, nutno poznamenat, že "biederman"[c] Biedermann lže, když jej označuje za delegáta za Barcelonu. Lafargue byl delegátem za portugalskou federální radu, za Novou madridskou federaci[154] a za ještě jednu španělskou sekci.

Karel Marx

Londýn 20. října 1872




Otištěno v "Der Volksstaat",
čís. 86 z 26. října 1872
  Podle textu novin
Přeloženo z němčiny



__________________________________

Poznámky:
(Čísla označují poznámky uváděné v souhrnu na konci knižního vydání, písmeny jsou značeny poznámky uvedené na jednotlivých stránkách. Čísla ve svorkách v textu -"{číslo}"- jsou čísla stránek v tištěné verzi Spisu).

a - tj. Tomásu Moragovi. (Pozn. red.)

b - v posledním tažení. (Pozn. red.)

c - německé "Biedermann" znamená "poctivec"; zde hříčka se jménem redaktora. (Pozn. red.)


204 Když redakce "Volksstaatu" uveřejnila Marxův dopis, připojila k tomuto místu tuto poznámku pod čarou: "Zde bohužel vypadlo nedopatřením slovo ,Aliance'. Touto tiskovou chybou vzniká ovšem dojem, jako by Marx navrhl vyloučení Schwitzguébela, a tak tomu přirozeně není."